10. 2. 2024Starší žáci

11. kolo - LSŽ nadstavba

2024STŽ - 11. kolo - 10. 2. 2024 11:15 hod
Liberec, Svijanská aréna
Bílí Tygři Liberec
8:5
(1:4, 3:1, 4:0)
HCM Jaroměř
Sestava Bílí Tygři Liberec

Novotný (5. Hnízdo) – Šilhán, Malaník, Plodek – Machačný, Lhoták, Foit, Holec, Knap, Kašpar, Stojanovský, Musil, Isach, Grešl, Palaš, Brunclík.

Sestava HCM Jaroměř

Svoboda (32. Tomášek, 33. Svoboda) – Lušovský, Černý, Pospíšil, Kukal, Prouza – Šilinek, Hamáček, Štursová, Kužela, Dvořák, Pecháček, Bartoš.

Rozhodčí

Zeman, Hoť

Diváci

60

Zápas v Liberci byl ovlivněn tristním výkonem rozhodčích

Po každém zápase se zde snažíme o jeho stručné shrnutí. Po včerejšku nelze napsat nic jiného, než že „zápas v Liberci byl totálně ovlivněn tristním výkonem rozhodčích“.

Po první třetině jsme vedli 1:4, hráči předváděli před kotlem jaroměřských fanoušků velmi dobrou hru. Ani druhá třetina z naší strany nebyla špatná. Už v ní se začaly objevovat situace, které dvojice sudích nechala bez povšimnutí. Ve třetí třetině vše vygradovalo. Naši hráči dohrávali téměř celou třetinu v oslabení, opakovaně i 3:5, což nám samozřejmě sebralo hodně sil na zkorigování výsledku.


Jako fanoušci, rodiče a tedy dospělí lidé se snažíme být chápaví a tolerantní. Samozřejmě jak se říká, jsme národ trenérů a rozhodčích, a za plexi sklem a na tribunách občas všichni vědí všechno nejlíp, a někteří by také všechno dělali líp, než trenéři a sudí na ledě. Pak v nás ale převáží pochopení, že hráči se hru stále ještě učí, a snažíme se chápat, že i rozhodčí jsou ti, kdo se svoji úlohu učí…


To v sobotu v Liberci ale opravdu nešlo. Dvojice mladých, a zjevně velmi nezkušených rozhodčích od začátku zápas nezvládla kočírovat. Ani na ledě, ani co se teoretických znalostí pravidel týče. Nebudu tvrdit, že se naši hráči nedopustili žádných prohřešků proti pravidlům. Co ale předváděli hráči Liberce, a zůstalo bez reakce ze strany rozhodčích, bylo nepochopitelné. Naši hráči opakovaně dostali několik úderů do oblasti hlavy, krosček do zad, kdy náš hráč narazil z bezprostřední blízkosti hlavou na mantinel a vyhrocená situace vyústila v bitku několika hráčů před bránou soupeře, do které se zapojilo několik protihráčů, kteří na led naskočili ze střídačky. Našich hráčů na ledě bylo 5, soupeřů 10. Na všechny tyto situace rozhodčí S.Z. a F.H. nereagovali, navíc na nich bylo vidět, že ani neví, jak by reagovat měli. Sporné momenty se s nimi snažili v klidu opakovaně řešit naši trenéři, velká nelibost fanoušků se ozývala z tribuny. Reakcí rozhodčích byly ale pouze úšklebky, kroucení hlavou, a další projevy hraničící až s arogancí. Po skončení zápasu před našimi trenéry skoro utekli do suterénu stadionu… Před tím si však stihli dát s úsměvem „high five“ s trenérem domácího týmu.


Naši hráči určitě umí přijmout prohru, jsou už schopni poměrně dobré sebereflexe. Uvědomují si, když dobře neodvedou svoji práci. Jsou i zápasy, kdy po dobré hře chybí ono „hokejové štěstíčko“ a zápas ztratí. Jako velkou křivdu ale určitě berou to, kdy je „zradí“ někdo, kdo je zodpovědný za fair play, kdo je má hrou vést a posouvat je svým přístupem dál. I kdyby nám ve třetí třetině nedošly síly, byli hráči pod takovým tlakem, že nebylo možné jej zvládnout psychicky. Slzy, které jsme my rodiče viděli, nebyly z prohry, ale ze smutku, ze zrady. Ano, je to pro ně ponaučení, že život někdy není spravedlivý, a jako hokejisté by se měli připravit na to, že takové zápasy ještě přijdou. Přála bych jim, aby jich ale bylo naprosté minium!

Na závěr nemůžu nezmínit, že na sobotním zápasu bylo vidět, že byť je to hokej žákovské kategorie, neměl by být rozhodčím každý, kdo udrží v ruce píšťalku!


Statistiky

Branky a nahrávky: 00:55 Machačný (Palaš; 5/5), 29:09 Lhoták (Šilhán; 5/5), 31:47 Knap (Palaš; 5/5), 34:35 Stojanovský (Šilhán; 5/5), 47:24 Foit (Lhoták; 5/5), 51:45 Lhoták (5/5), 52:05 Knap (5/5), 52:56 Lhoták (Holec; 5/5) – 01:17 Dvořák (Bartoš; 5/5), 01:54 Kužela (Šilinek; 5/5), 04:16 Hamáček (5/5), 14:48 Šilinek (Hamáček; 5/5), 32:37 Hamáček (5/5). Rozhodčí: Zeman, Hoť. Diváci: 60. Vyloučení: 2:10. Bez využití.Průběh utkání: 1:0, 1:4, 3:4, 3:5, 8:5.